Sinds 1980 ondersteunen onze vrijwilligers u en uw naasten tijdens de laatste levensfase. Veel ernstig zieke mensen willen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving sterven. Het kan echter voor de familie zwaar worden om de taak van verzorging en aandacht tot het einde toe vol te houden. Stichting Leendert Vriel wil in die situaties aanvullende hulp bieden ter ondersteuning van u en uw mantelzorgers. Wij doen dit met speciaal getrainde vrijwilligers. Vrijwilligers zijn “gewone” mensen die bereid zijn hun medemens te helpen. Als er professionele zorg is, blijft deze gewoon bij u komen.
Ook staan onze getrainde vrijwilligers voor u klaar dmv individuele gesprekken en een lotgenotengroep bij het verwerken van het verlies van een dierbare.
Wij willen ‘er zijn’ voor alle mensen in Enschede en Haaksbergen met respect voor ieders cultuur, geloof en afkomst. Vanuit deze diversiteit willen we ondersteuning bieden bij:
- het aangaan en onderhouden van het gesprek over de laatste levensfase, en hierbij
- zorgdragen voor een gemengd en gevarieerd vrijwilligersbestand
Daarom informeren wij de beroepskrachten/verwijzers specifiek over onze organisatie, onze werkwijze en gerichte ondersteuning aan iedereen die onze hulp nodig heeft.
Als er snel hulp nodig is kunt u bellen met de betreffende stichting, anders kunt u onderstaand aanvraagformulier invullen. Nieuwe aanvragen kunnen gedaan worden van maandag tot en met vrijdag.
Leendert Vriel Enschede Haaksbergen is per 1 januari 2022 gefuseerd met Hospice Enschede onder de naam “Hospice en Leendert Vriel Enschede Haaksbergen”. Meer informatie over Hospice Enschede vindt u op de website.
Contactgegevens
Postadres
Coördinator
Mw K. van der Keur
Coördinator
Mw. …….
Coördinator rouwbegeleiding
Mw T.d`Alesio – Akkerman
Manager
dhr E. Roelofs
Rouwbegeleiding
Rouwen om het verlies van een dierbare is een zoektocht om weer grip te krijgen op de chaos die in uw leven is ontstaan. Rouwen gaat niet om loslaten en afscheid nemen van uw dierbare maar om het zoeken naar een blijvende symbolische verbinding die verder bijdraagt aan het leven. Het omgaan met verlies is heel persoonlijk en kan van mens tot mens verschillen. Het kan helpen om deze ingrijpende gebeurtenis te delen met anderen. In een gespreksgroep bijvoorbeeld, of in een persoonlijk gesprek met één van onze vrijwilligers.
Download hier de folder over rouwbegeleiding.
Individuele rouwbegeleiding
“Het was bijna een jaar na zijn overlijden. Ik voelde me zo verlaten. ’s Avonds kwam ik hondsmoe thuis en ik leek steeds chaotischer te worden.”
Een leven dat voorheen een vast patroon had, wordt door het verlies onderbroken. Het delen van het verlies met een buitenstaander die goed kan luisteren, kan prettig zijn als u het gevoel krijgt uw familie en vrienden niet langer te willen ‘belasten’ met uw verdriet. Wij kunnen u dan bijstaan in uw verdriet en u ondersteunen. U krijgt dan individuele begeleiding van een van onze vrijwilligers die een à twee keer per maand bij u op bezoek komt. Samen praat u over het verlies, het gemis en de gevolgen ervan. Ook wordt u ondersteund bij het zetten van moeilijke stappen in het rouwproces en krijgt u praktische tips.
Gespreksgroepen rouwbegeleiding
“Iedereen bleef me de eerste tijd volgen. Ik was vrijwel nooit alleen. Maar op een gegeven moment wilde ik hen niet meer met mijn verdriet lastigvallen.”
Verlies is universeel, maar rouw als reactie hierop kan erg verschillen. De deelnemers aan onze gespreksgroepen rouwbegeleiding hebben allemaal een vergelijkbaar verlies meegemaakt. De onderlinge herkenning is groot. In de groep wordt gesproken over dit grote verlies. Over hoe je met verlies om gaat en hoe je de draad van het leven weer oppakt. De kracht zit in het gegeven dat je elkaar, ook al is het met verdriet, veel te bieden hebt. Je begrijpt elkaar en neemt tijd voor elkaar. Iedere deelnemer krijgt steun en geeft steun.