Icon
Home
Hulp in een hospice

Hulp
in een hospice

Soms kunnen mensen in hun laatste levensfase niet meer thuis blijven – hoe graag ze dat ook willen. Dan willen zij het liefst sterven op een plek die zoveel mogelijk op thuis lijkt. In onze bijna-thuis-huizen bieden wij mensen zo’n warm en vertrouwd verblijf. De huisarts, de thuiszorg en andere professionele zorgverleners verlenen de medische zorg. Onze vrijwilligers geven persoonlijke aandacht aan de zieke en u als naaste.

Icon

Wat kunt u van onze hospices verwachten?

Het valt u misschien op dat wij de woorden ‘hospice’ en ‘bijna-thuis-huis’ door elkaar gebruiken. Dat heeft twee redenen. Bewoners mogen naar onze hospices hun eigen meubels en andere persoonlijke spulletjes meenemen. Zo kunnen ze buiten hun eigen huis tóch in een vertrouwde omgeving sterven. Oftewel: ze zijn bijna thuis.

Getrainde vrijwilligers
Daarnaast draaien high-care hospices op zorgverleners, terwijl bijna-thuis-huizen voornamelijk georganiseerd worden door getrainde vrijwilligers. Zó is het ook op onze locaties geregeld. Onze vrijwilligers koken, helpen met de dagelijkse verzorging van de gasten en bieden een luisterend oor. Let wel: de vrijwilligers verrichten geen medische en verpleegkundige taken – daar komen professionele zorgverleners voor langs. Ook zijn onze vrijwilligers ’s nachts niet aanwezig. In de nacht nemen professionals het stokje over.

Leendert Vriel Hospice Enschede

Inwoners van Enschede, maar ook ver daarbuiten, kunnen terecht in Hospice Enschede. Hier worden bewoners en hun naasten 24 uur per dag omringd met zorg, liefde en aandacht.

Bekijk de website

Leendert Vriel Hospice Almelo

Hospice Almelo biedt veiligheid en geborgenheid in de laatste fase van het leven. Op deze plek in het hartje van de stad kunnen bewoners en hun naasten zich in alle rust terugtrekken.

Bekijk de website

Leendert Vriel Hospice Oldenzaal

In Hospice Oldenzaal staan privacy, rust en aandacht voorop. Dit biedt bewoners en hun naasten de rust en ruimte om op een waardige en vertrouwde manier afscheid te nemen.

Bekijk de website

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Als het thuis toch niet gaat, kan mijn dierbare dan naar het hospice?

Dit is altijd bespreekbaar, maar is afhankelijk van plaatsingsmogelijkheid en een eventuele wachtlijst. De coördinator kan u hier alles over vertellen.

Waar helpt een vrijwilliger mee?

De vrijwilliger is er in de laatste levensfase voor zieken en hun naasten. De vrijwilliger kan ‘s nachts waken, helpen met de persoonlijke verzorging of overdag de mantelzorger een paar uur vervangen. De vrijwilliger helpt niet met de medische verzorging of huishoudelijke taken.

Komen wij in aanmerking voor een vrijwilliger?

Heeft de arts vastgesteld dat de levensverwachting van uw dierbare nog maximaal drie maanden is? Kan uw dierbare niet meer alleen gelaten worden? En/of dreigt u als mantelzorger overbelast te raken? Dan zijn onze vrijwilligers er – thuis of in het hospice.

Wat zijn de kosten?

Onze vrijwilligers staan kosteloos voor u klaar – als het nodig is 24 uur per dag. Voor onze hospices vragen wij wel een eigen bijdrage.

Zijn de vrijwilligers geschoold en/of ervaren?

Wij willen dat onze vrijwilligers over voldoende kennis en kunde beschikken om hun werk op het hoogst mogelijke professionele niveau te kunnen doen. Voordat een vrijwilliger begint is er daarom een inwerkperiode onder begeleiding van ervaren vrijwilligers en in samenwerking met het zorgteam. Vrijwilligers krijgen van ons ook een basiscursus van zes modules, net als een tiltraining. Is een vrijwilliger eenmaal aan het werk, dan biedt Leendert Vriel Twente regelmatig bijscholingen en themabijeenkomsten aan.