Icon
Home
Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden

Als mensen in hun laatste levensfase terechtkomen, komt er veel op hen én op hun mantelzorgers af. Door tijd, aandacht en ondersteuning te bieden, kunt u als vrijwilliger bij Leendert Vriel Twente dan ook van onschatbare waarde zijn. U doet bijzonder vrijwilligerswerk met ruimte voor verdriet, maar zeker ook voor een lach.

Wilt u ook van betekenis zijn? U kunt in uw eigen regio als vrijwilliger aan de slag.

De contactgegevens van de organisatie in uw buurt vindt u door in het vak hieronder de naam van uw gemeente in te vullen en op het vergrootglas te klikken. Neem contact op met de contactgegevens die dan zichtbaar zijn.

Icon

Kan ik vrijwilliger worden?

Stap 1 | Ervaring

Ervaring in de zorg of specifieke kennis is niet vereist. Het is wél noodzakelijk dat u emotioneel stabiel, gemotiveerd en enthousiast bent.

Stap 2 | Houding

Al onze vrijwilligers hebben een open, respectvolle houding. Wij willen namelijk tegemoet komen aan de wensen van cliënten en hun naasten.

Stap 3 | Beschikbaarheid

U wordt minimaal acht uur per week ingezet, eventueel verdeeld over tweemaal vier uur. Dat kan zowel overdag als ’s nachts zijn. Een planning maken we in overleg.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?

Als vrijwilliger bij Leendert Vriel Twente ondersteunt u cliënten in de laatste maanden, weken of dagen van hun leven. En met uw hulp ondersteunt u ook de naasten. Want als u aanwezig bent – al is het maar door rustig bij het bed te zitten – kan de mantelzorger met een gerust hart even bijslapen of wat tijd voor zichzelf nemen.

‘Er zijn’
Als vrijwilliger bij Leendert Vriel biedt u palliatieve terminale zorg bij cliënten thuis of in één van onze hospices. De kwaliteit van het leven tot aan het sterven staat voorop. Daarom is de kern van dit vrijwilligerswerk: ‘er zijn’. U bent nadrukkelijk geen professioneel hulpverlener, maar staat naast de cliënt en zijn of haar naasten.

Meer over dit vrijwilligerswerk

Komt u als vrijwilliger in een hospice te werken? Dan draait u geen nachtdiensten. Bij mensen thuis bent u wél ’s nachts aanwezig. In een hospice werkt u verder samen met een andere vrijwilliger, terwijl u bij een cliënt thuis altijd alleen werkt. Wat het beste bij u past, bespreken we graag met u tijdens een kennismaking. We bespreken dan ook op welke dagen en tijdstippen u het liefst als vrijwilliger aan de slag wilt gaan. En twijfelt u nog of dit vrijwilligerswerk bij u past? Dan komen we hier samen achter.

Wat bieden wij?

Als vrijwilliger volgt u een introductiecursus. Vervolgens kunt u jaarlijks bijscholing volgen, bijvoorbeeld ziektebeelden leren herkennen, leren omgaan met dilemma’s en beter feedback leren ontvangen en geven. U wordt ondersteund door een coördinator – zowel individueel als in een groep. En tot slot bieden wij een onkostenvergoeding, een WA- en ongevallenverzekering en natuurlijk ervaringen die uw leven verrijken.

Geïnteresseerd? Meld u dan nu aan als vrijwilliger via de contactgegevens bovenaan deze pagina.

 

Vrijwilligers bij Leendert Vriel Twente

Met het einde van een leven in zicht, is er bij alle betrokkenen vaak behoefte aan emotionele steun. Als vrijwilliger bent u er voor mensen, met een luisterend oor en een woord van troost. Benieuwd hoe andere vrijwilligers dit ervaren? Bekijk dan het filmpje of scroll naar beneden om verhalen te lezen.

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Waar helpt een vrijwilliger mee?

De vrijwilliger is er in de laatste levensfase voor zieken en hun naasten. De vrijwilliger kan ‘s nachts waken, helpen met de persoonlijke verzorging of overdag de mantelzorger een paar uur vervangen. De vrijwilliger helpt niet met de medische verzorging of huishoudelijke taken.

Als het thuis toch niet gaat, kan mijn dierbare dan naar het hospice?

Dit is altijd bespreekbaar, maar is afhankelijk van plaatsingsmogelijkheid en een eventuele wachtlijst. De coördinator kan u hier alles over vertellen.

Komen wij in aanmerking voor een vrijwilliger?

Heeft de arts vastgesteld dat de levensverwachting van uw dierbare nog maximaal drie maanden is? Kan uw dierbare niet meer alleen gelaten worden? En/of dreigt u als mantelzorger overbelast te raken? Dan zijn onze vrijwilligers er – thuis of in het hospice.

Wat zijn de kosten?

Onze vrijwilligers staan kosteloos voor u klaar – als het nodig is 24 uur per dag. Voor onze hospices vragen wij wel een eigen bijdrage.

Zijn de vrijwilligers geschoold en/of ervaren?

Wij willen dat onze vrijwilligers over voldoende kennis en kunde beschikken om hun werk op het hoogst mogelijke professionele niveau te kunnen doen. Voordat een vrijwilliger begint is er daarom een inwerkperiode onder begeleiding van ervaren vrijwilligers en in samenwerking met het zorgteam. Vrijwilligers krijgen van ons ook een basiscursus van zes modules, net als een tiltraining. Is een vrijwilliger eenmaal aan het werk, dan biedt Leendert Vriel Twente regelmatig bijscholingen en themabijeenkomsten aan.