Wie zijn we
Leendert Vriel Twente ondersteunt de Leendert Vriel stichtingen in heel Twente. Samen zorgen we ervoor dat er in alle 14 Twentse gemeenten voldoende, opgeleide vrijwilligers zijn, die u en uw naasten ondersteuning bieden in de laatste levensfase.
Lokale zorg in Twente
Hoe vraagt u hulp aan?
Een telefoontje naar de stichting die het dichtst in de buurt zit is genoeg. Elk ingesproken bericht wordt binnen 24 uur beantwoord. Een coördinator van de stichting komt op bezoek en bespreekt de wensen en mogelijkheden. In overleg met de patiënt, familie en hulpverleners wordt vervolgens bepaald welke hulp geboden zal worden.
Almelo: 06 – 23 82 02 82
Hof van Twente: 0547 – 26 27 06 of 06 12 88 44 77
Enschede Haaksbergen: 06 – 53 24 89 88
Hengelo/Borne: 074 – 243 05 98
Noord-Oost Twente: 06 – 22 57 23 19
De regionale stichtingen nemen deel in de netwerken Palliatieve Zorg in hun werkgebied.
Achtergrond Leendert Vriel
In 1976 overleed de ongeneeslijk zieke jonge man en vader Fons van Lier in Enschede. Fons was al ruim vier en een half jaar ziek. Hij wilde bewust thuis sterven, in zijn eigen omgeving. Dat was in die tijd absoluut niet gebruikelijk. Gelukkig is zijn wens in vervulling gegaan dank zij zijn vrouw Els Koldewijn, familie, vrienden en collega’s van Els: veel wijkverpleegkundigen in opleiding. Het Algemeen Dagblad publiceerde 40 interviews over de laatste twee en half jaar van zijn leven, onder het pseudoniem ‘Leendert Vriel’.
Ongeveer 1 jaar na het overlijden van Fons besloot Els dat thuis sterven voor een ieder die dat wil, toch mogelijk zou moeten zijn. Gelukkig kwam zij veel mensen op haar pad tegen, die daar ook helemaal achter stonden.
Dit leidde in 1980 tot de oprichting van de Stichting Leendert Vriel, de eerste Stichting voor Terminale Thuiszorg in Twente en Nederland. Vandaag de dag zijn onze vrijwilligers actief binnen heel Twente.
Daarnaast zijn we aangesloten bij de landelijke vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Thuiszorg (VPTZ), waar vele stichtingen zoals de onze lid van zijn. Verspreid over heel Nederland zorgen meer dan 11.000 vrijwilligers ervoor dat ze ‘er zijn’ als het er om gaat.