Doelstelling Leendert Vriel
“Er zijn” als het er om gaat.
Als iemand gaat overlijden in uw naaste omgeving is dat een heel bijzondere en zware periode. Het wordt meer dan ooit belangrijk om hier aandacht aan te kunnen besteden; er voor elkaar te kunnen zijn. U wordt hierin vaak ondersteund door de thuiszorg, huisarts en de naaste omgeving. Daarnaast kunt u ondersteuning krijgen van een goed opgeleide ervaren vrijwilliger van de Leendert Vriel. De vrijwilliger biedt tijd, aandacht en ondersteuning aan diegene die gaat sterven en zijn naaste omgeving.
Benieuwd wat wij doen? Bekijk dan deze video
Veelgestelde vragen
Waar helpt een vrijwilliger mij mee?
Dat ze er in de laatste fase van uw leven voor u zijn, en voor de mensen die u bijstaan. Om te waken, op te passen of om te helpen bij de persoonlijke verzorging. Ze zijn er niet voor medische verzorging of huishoudelijke taken, maar om uw partner of uw familieleden te ontlasten. Door hun aanwezigheid kunnen ze even een boodschap kunnen doen, hebben ze wat tijd voor zichzelf, slapen ’s nachts iets beter omdat ze weten dat u bij onze vrijwilligers in goede handen bent.
Onze vrijwilligers zijn speciaal opgeleid en zeer gemotiveerd om dit werk te doen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf ooit een dierbare hebben verloren of omdat ze in hun werk mensen begeleid hebben in de laatste levensfase. Ze willen graag iets voor een ander doen, door er te zijn als het nodig is.
Komen we in aanmerking voor een vrijwilliger?
Heeft uw arts vastgesteld dat uw levensverwachting nog maximaal drie maanden is? Kunt u niet meer alleen gelaten worden en heeft u geen of weinig mantelzorgers, of dreigen uw mantelzorgers overbelast te raken? Dan staan onze vrijwilligers, bij u thuis of in het hospice, altijd voor u klaar.
Zijn er kosten?
Onze vrijwilligers staan kosteloos voor u klaar, als het nodig is 24 uur per dag. Kunt u echt niet meer thuis zijn en ligt u in ons hospice, dan vragen we wel een eigen bijdrage. Meestal wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar. De coördinator kan u daar alles over vertellen.
U mag natuurlijk altijd vrijwillig een donatie doen om het goede werk van onze stichting te ondersteunen.
Hoe vraag ik een vrijwilliger aan?
Iedereen die in de laatste fase van uw leven bij u is betrokken, kan ons vragen om hulp. Uw huisarts, de thuiszorg, het ziekenhuis, maatschappelijk werk of andere hulpverleners, maar ook uzelf of uw familie kunnen het initiatief nemen. Indien nodig, en mogelijk, staat de eerste vrijwilliger al binnen 24 uur bij u op de stoep.
Voor uw aanvraag is een telefoontje naar de organisatie in uw woonplaats voldoende. Krijgt u een voicemail? Laat dan een bericht achter, want u wordt altijd binnen 24 uur teruggebeld. Een coördinator van de stichting komt vervolgens bij u op bezoek, luistert naar uw wensen en bespreekt wat er in uw situatie mogelijk is. In overleg met u als zieke, wordt samen met uw familie en professionals bepaald welke hulp u krijgt.
Nazorg
Ons werk houdt niet op na een overlijden. Voor u als nabestaanden begint er dan een nieuwe en emotionele periode. Daarbij kunnen we helpen met bijvoorbeeld een ‘nazorgbezoek’. Onze coördinator komt dan bij u op bezoek samen met de vrijwilligers die u . hebben bijgestaan. Uiteraard bepaalt u zelf of u daar behoefte aan heeft.
Goede nazorg is belangrijk, omdat u het afscheid nemen daarmee kunt afronden. Na een periode van ongeveer zes weken neemt de coördinator contact met u op en kunt u al uw vragen voorleggen. Zij kan u ook de weg wijzen naar organisaties in uw omgeving die u kunnen helpen bij rouwondersteuning.