In Nieuwsberichten

LEENDERT VRIEL NOORD OOST TWENTE VIERT 30-JARIG JUBILEUM

 

De vrijwilligersorganisatie Stichting Leendert Vriel N.O. Twente, opgericht in 1988, viert op 12 oktober haar 30-jarig jubileum.

De stichting levert aanvullende zorg in de laatste levensfase van onze medemens. Daarmee ondersteunen zij de patiënt / gast en hun mantelzorgers in de vorm van waakdiensten en lichte verzorging. Dit doen getrainde vrijwilligers, zowel ’s nachts als overdag. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden en wensen voor zorg besproken. Professionele zorg wordt thuis geleverd door thuiszorgorganisaties en deze blijft gewoon doorgaan.

Leendert Vriel N.O. Twente beschikt ook over het Hospice Holos in Oldenzaal met 5 gastenkamers. Dit is een ‘Bijna Thuis Huis’ waar 24 uur per dag iemand aanwezig is. Geschoolde vrijwilligers verzorgen en ondersteunen de gasten en hun dierbaren samen met de professionele zorg van Zorggroep Sint Maarten. De Stichting heeft inmiddels ruim 50 goed opgeleide vrijwilligers welke worden aangestuurd door twee coördinatoren.
In 2017 waren er ruim 100 aanvragen, waarvan ca 40 thuis en 60 gasten in Hospice Holos. Het aantal uren dat door vrijwilligers in dat jaar is ingezet bedraagt bijna 12.000. De groeiende tendens in de aanvragen zet zich ook in 2018 voort.

De stichting Leendert Vriel is opgericht na het overlijden van een jonge man uit Enschede. Eind jaren zeventig was thuis sterven nauwelijks denkbaar. Deze man was ernstig ziek en wilde graag thuis sterven, daarom heeft zijn vrouw (Els Koldewijn) dat samen met hun vrienden en familie mogelijk gemaakt. Zijn verhaal is destijds in de media beschreven onder het pseudoniem ‘’Leendert Vriel’’. Na zijn overlijden kwam uit deze kring het initiatief dit ook voor anderen mogelijk te maken. Zo is in 1980 de eerste Stichting Leendert Vriel in Enschede opgericht. Inmiddels zijn er in Twente 5 Leendert Vriel stichtingen.

Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Leendert Vriel N.O. Twente is als gastspreker Dr. Sander de Hosson, longarts in het Wilhelminaziekenhuis te Assen, uitgenodigd voor een lezing welke gehouden zal worden in Cultureel centrum de Hof te Oldenzaal.

Dr. de Hosson heeft als specialisaties: longkanker en palliatieve zorg. Hij is o.a. bekend van het boek “Slotcouplet” en heeft met zijn openhartige en ontroerende blogs vele mensen bereikt, geraakt en geïnspireerd.

Voor belangstellenden is er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Aanvang van de lezing is 19:00 uur, inloop vanaf 18:30 uur Honorering van aanmeldingen vindt plaats op volgorde van binnenkomst via: [email protected]

Recent Posts